Volleybalvereniging Olympia Groningen

Geschreven op 24-10-2016

Thuisploeg wint wervelende inslashow, Olympia de wedstrijd

Het laatste nieuws

Met een glad verlopen voorbereiding werd de basis gelegd voor weer een overwinning van Heren 3. Harm had tot zijn eigen verrassing een wedstrijd, maar verkoos toch het Amsterdam Dance Event boven en enerverend avondje Stadskanaal. Verder had Lammie last-minute een vakantie geboekt en Marcel haakte woensdag al af. Al met al dus 1 buitenspeler en 8 man totaal, inclusief libero om de wedstrijd tot een succes te maken. Anton wilde liever aan de kant beginnen, maar daar kon natuurlijk geen sprake van zijn. Alle niet-trainers hadden gewoon een basisplaats.

Nadat iedereen op zaterdagavond 22 oktober de puzzeltocht naar de “De Spont” in “knoal” (of staka voor de jongere lezertjes) met goed gevolg had volbracht, zette Jope de voorbereiding ter plekke in met een lokale specialiteit; een gehaktbal met een drupje satésaus.

Vol goede moed togen we daarna naar de kleedkamers, waar de scheids al begon met de inleidende schermutseling. Terwijl de één nog met z’n schone onderbroek in de weer was en anderen hun pijntjes wegsmeerden met middeltjes uit de medicijnkast van onze eigen Klazien uit Zalk, meende de scheidsrechter met nog een half uur op de klok dat het allemaal wel wat sneller kon met het inschrijven.

Dat had een teken aan de wand moeten zijn, want nog voor Jan een bal had geraakt, had ie al aan de stok met wedstrijdleider. “Dat zullen we nog wel eens zien”, voelde voor deze man als een bijl aan de wortel van z’n autoriteit. Wonderlijk genoeg bleef het daarna bij nog slechts één aanvaring in de rest van de wedstrijd.

De jeugd van Stadkanaal won met overmacht de inslabokaal en begon daarom vol goede moed aan de wedstrijd. Binnen de kortste keren had Jope de boys echter op een 5-0 achterstand geserveerd en was het al weer tijd voor de eerste time-out. Daarna is de setwinst niet meer in gevaar geweest en scoorde Tonny nog een aantal unieke scherpe diagonale “Tonny-ballen”. De eerste set eindige met zeven punten voorsprong in 25-18 voor Olympia.

De tweede set hadden de mannen in het rood een ander strijdplan getrokken. Omdat ze in de eerste set al en aantal keren een vreselijk kill block tegenover zich vonden, zetten ze nu vol in op de service. En het moet gezegd, niet zonder succes. Zelfs het lokale Ajax publiek liet zich horen; bij voorsprong veel lawaai, bij een achterstand muisstil. Hoe dan ook; wij stelden er in de 2e set vrij weinig gogme tegenover, dus het laat zich raden; de tweede set ging verloren met 17-25.

Tonny greep in de derde set in. De middenmannen Enno en Paul moesten gewoon doorbuffelen en hij zette Chris op buiten en Jan mocht weer op z’n vertrouwde diagonaal positie starten. Het bleek een gouden greep; Chris sloeg de ballen over de blokkering in en de tegenstander kreeg het steeds benauwder van onze nummer 11. Hoewel het bijna onder het net doorprikken van een bal volgens Jan natuurlijk gewoon aan de spelverdeler lag. AJ deed nog even een “Lammie-shuffel”, maar ook dat bracht de winst in de derde set niet meer in gevaar. Uiteindelijk stond 25-19 op het scorebord.

Met het vaste voornemen op de 2 punten set binnen te slepen en een vijfde set te voorkomen, stapten we het veld weer in voor de vierde set. Helaas kon Paul de concentratie bij 14-2 niet meer vasthouden en passte een meisjes C1 prikbal als mooiste set-up van de avond naar de tegenstander. Dat luidde een dipje in op weg naar de 25. Toen Anton ook nog eens de opstelling, waar we de hele wedstrijd in speelden, niet meer herkende waren we het spoor nog verder bijster. Hupjes aan de overkant deed nog een paar keer een sprongservice en de thuisploeg kon een iets dragelijker stand op het bord toveren, maar bij 25-16 was het genoeg geweest en eindige de vierde set ook in winst voor Olympia.

Daarmee kwam de eindstand Tyfoon HS2 – Olympia HS3 op 1-3 en volgt nu volgende week de wedstrijd tegen de nummer 1 qua verliespunten, LSV. Daarna weten we helemaal waar we staan en of dit weer een net zo wonderlijk seizoen wordt als het vorige.